Gıda Komitesi'nin fiyat artışlarıyla mücadelesi devam ederken Türkiye Ziraat Odaları Birliği?nin (TZOB) araştırması gıdada üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüzde 646'ya kadar çıktığına işaret ediyor.

Gıdada üretici ve raf fiyatı arasındaki makas ekonomi çevrelerinde yüksek fiyatların ana nedenleri arasında görülürken TZOB'un hesapladığı bu oran sadece bir önceki aya göre dahi 161 puan daha yüksek.

Mart ayında en yüksek makas yüzde 485 ile elmadayken Nisan'da en yüksek makas yüzde 646,67 ile kuru soğan oldu.

Elmada makas yüzde 447'ye gerilerken kuru soğan yüzde 451'den tırmandı.

En fazla fiyat farkı hangi ürünlerde?

Verileri değerlendiren TZOB Başkanı Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Nisan ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla kuru soğan, elma, kuru kayısı, lahana, patlıcan ve maydanozda yaşandığına dikkati çekti.

Bayraktar, market fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, üretici ve market arasındaki fiyat farkının kuru soğanda yüzde 646,67'ye ulaştığını vurguladı. Bayraktar, fiyat farkının kuru soğandan sonra elmada yüzde 488,43, kuru kayısıda yüzde 360, lahanada yüzde 339,64, patlıcanda yüzde 334,75, maydanozda yüzde 308'i bulduğunu belirtti.