1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    eucalyptus çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.05.2014 Son online zamanı: 05.05.2021

    Mesajları
    1
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    12
    Kalan
    43

    Standart Türk Zeytinyağlarının Saflık Derecelerinin Belirlenmesi

    : Türk Zeytinyağlarının Saflık Derecelerinin Belirlenmesi
    : Pdf
    : Kadir BIYIKLI

    Araştırma kapsamında piyasadan rastgele toplanmış olan ve 2007 ile 2008 üretim yıllarında üretilmiş, 10 natürel sızma ve 8 riviera zeytinyağı örneğinde, Türk Gıda Kodeksi’nde yer alan yağ asitleri ve izomerlerinin tespiti, serbest asitlik, peroksit sayısı, UV ışığında özgül soğurma, sabunlaşmayan madde, kırılma indisi, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı ve steroller ile eritrodiol ve uvaol analizleri iki paralelli olarak gerçekleştirilmiş ve sonuçlar, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği’ne uygunluk açısından değerlendirilmiştir.

    Bulgulara göre, riviera zeytinyağlarının tümünün serbest asitlik değerleri tebliğe uygunken, natürel sızma zeytinyağlarında 10 örnekten 5’inin sonuçları tebliğe uygun bulunmamıştır. Peroksit değeri açısından bakıldığında, tüm örneklerin peroksit değerlerinin tebliğe uygun olduğu görülmektedir. Natürel sızma ve riviera zeytinyağlarından birer örnek K270 değeri açısından tebliğe uygunluk göstermemiştir. ΔE değerinde ise natürel sızma zeytinyağlarından 5, riviera zeytinyağlarından ise 1 örnek tebliğdeki sınır değerleri aşmıştır. Kırılma indisi, iyot sayısı ve sabunlaşma sayısı analizlerinde ise tüm natürel sızma ve riviera zeytinyağı örnekleri tebliğe uygunluk göstermiştir. Sabunlaşmayan madde analizine gelindiğinde ise, natürel sızma ve riviera zeytinyağı örneklerinde ikişer örnek tebliğe aykırılık teşkil etmektedir. Örneklerin yağ asitleri dağılımına bakıldığında, natürel sızma zeytinyağı örneklerinde 1 örnek tebliğe aykırılık gösterirken, riviera zeytinyağlarında tüm örnekler tebliğe uygundur. Trans oleik asit içeriği, hem natürel sızma zeytinyağı, hem de riviera zeytinyağı örneklerinde tebliğe uygunken, tüm örnekler tebliğdeki trans linoleik ile trans linolenik asit toplamı sınır değerini aşmıştır. Natürel sızma zeytinyağlarından yalnızca 1 örnek sterol fraksiyonu açısından uygun bulunmuştur.

    Toplam β-sitosterol (β-sitosterol + delta-5-avenasterol + delta-5,23-stigmastadienol + klerosterol + sitostanol + delta-5,24-stigmastadienol) sınır değeri dikkate alınmadan değerlendirildiğinde ise natürel sızma zeytinyağı örneklerinden 4, riviera zeytinyağlarından 2 örnek tebliğe uygunluk göstermektedir. Eritrodiol ve uvaol toplamı olarak natürel sızma zeytinyağlarında 1, riviera zeytinyağlarında ise 3 örnek tebliğe aykırılık göstermişlerdir. Ekim 2009, 75 sayfa

    Anahtar Kelimeler : Zeytinyağı, saflık, tağşiş, kalite

          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 488.1 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 0 Kez





    Konu Sinan COSKUN tarafından (14.04.2021 Saat 14:33 ) değiştirilmiştir.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Adana İli Gemlik ve Barnea Zeytinyağlarının Aroma Maddelerinin Kıyaslanması
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan efd.eylul
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 21.07.2014, 18:49
  2. Farklı Homojenizasyon Basıncı Derecelerinin Kaşar Peynirinin özelliklerine etkisi
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan muhendis22
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.10.2013, 15:43
  3. Tohumda Saflık, İşçilikten Tasarruf
    Türkiye forum içinde, yazan Çiğdem Coşkun
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.04.2013, 14:58
  4. Yorum: 2
    Son Mesaj: 05.12.2007, 14:25
  5. Bazı Maddelerin Saflık Analizleri
    Kimyasal Analizler forum içinde, yazan okhan
    Yorum: 6
    Son Mesaj: 03.12.2007, 16:43

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed