3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Exclamation ‘Türkiye’de etkin gıda denetimi yapılmıyor’

    Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, hem gıda denetim elemanları sayısının hem de gıda denetiminin yetersiz olduğunu söyledi.

    BURSA - MMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman, ''Bakanlıkta bulunan gıda denetim elemanları sayısının 4 bin 600 civarında olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 500 bin gıda üretim ve satış yerlerinde ne ramazanda ne de daha sonrasında etkin denetim yapılabilir'' dedi. Ataman, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Ramazan ayında gıda güvenliği denetimlerini sıklaştıracağı yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.
    Bunu olumlu bir adım olarak gördüklerini, ancak yeterli olmadığını belirten Ataman, ''Gıda güvenliği sorunları bir aya mahsus bir sorun değil. Güvensiz gıda tüketmenin sonucunda yaşanacak riskler de aynı. Denetimlerin 12 ay boyunca tüm tüketicileri koruyacak etkinlik ve sıklıkta yapılması lazım'' diye konuştu. Ataman, denetimlerin 4 bin 600 denetçiyle yapılmasının mümkün olmadığını ileri sürerek, şöyle konuştu:
    ''Gerçekte, bir ay için dahi yeterli olması mümkün değil. Bakanlığın başına gıda kelimesi geldi, bunu gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Beklentilerimizin başında, gıda mühendisi alımının artırılması ve meslektaşlarımızın birikimlerine göre uygun noktalarda görevlendirilmesi geliyor. Bakanlığın rakamlarına göre, gıda güvenliğinin sağlanmasında görev alan üç meslek grubu içinde, gıda mühendislerinin oranı yüzde 6'yı bulmuyor. Öncelikle bunun samimiyetle gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi lazım. Aksi halde yapılanlar sadece göstermelik olur. Halen konusu gıda ile ilgili olmayan kişilere de iki gün kurs verilip, denetçi yetkisi veriliyor. Bakanlıkta bulunan gıda denetim elemanları sayısının 4 bin 600 civarında olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 500 bin gıda üretim ve satış yerlerinde ne ramazanda ne de daha sonrasında etkin denetim yapılabilir.'' Gıda güvenliği anlamında henüz yetkisi olmamasına rağmen, belediyelerin zabıtalar kanalıyla bu işi yapmaya çalıştığını vurgulayan Ataman, özel birikim gerektiren denetimlerin zabıtalarca yürütülmesi nedeniyle istenen faydanın sağlanamadığını söyledi.
    TÜKETİCİLERE ÖNERİLER
    Ramazan’da fırsatçıların arttığını dile getiren Ataman, şunları kaydetti
    ''Özellikle alım gücü düşük olan kesime yönelik fırsatçılara gün doğuyor. Tüketicilerimizin, neredeyse hammadde fiyatına satılan ürünlerden uzak durması gerekiyor. Ambalajsız, etiketsiz, kimin ürettiği, yazılı belgelerle resmen belli olmayan ürünler tüketilmemeli. Ürünlerin raf ömrü mutlaka kontrol edilmeli. Ramazan, şimdi olduğu gibi yaz aylarına denk geldiğinde, gıda zehirlenmesi riski daima dikkate alınması gereken bir risk. Özellikle iftar ve sahurda gıda maddelerinin uzun süre bekletilmesi önemli bir risk oluşturuyor. Yemekler yenilecek miktarlarda ısıtılmalı ve hemen tüketilmelidir. Toplu yemek yenilen yerlerde, tüketicilerin sıcak tüketilmesi gereken yemeklerin yeterince sıcak, soğuk gıdaların ise yeterince soğuk olmasına dikkat etmeleri gerekli. Soğukta muhafaza edilmesi gereken gıdalar, soğukta satıldığı kontrol edilerek satın alınmalıdır.''








    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  2. #2
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    "Bakanlığın başına gıda kelimesi geldi, bunu gereğinin yapılmasını bekliyoruz."

    Bizler zaten ancak bekleriz sayın ATAMAN !!!




    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

  3. #3
    sonkahraman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    sonkahraman çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.09.2008 Son online zamanı: 02.02.2014

    Mesajları
    351
    Konuları
    139
    Eklentileri
    34
    Kredisi
    1802
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Veteriner olan Mehdi Eker ve veteriner olan danışma ekibinin yapmış olduğu politikaların sonucu Gıda Mühendisliği mesleği hem özel sektörde hemde kamuda büyük darbe aldı.

    Umarım en kısa sürede yeni bakanlık olarak yaptıkları hataları telafi ederler.


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Pamukkale’de ‘Devrim gibi’ buluş
    Genel forum içinde, yazan Uğur MARANGOZ
    Yorum: 2
    Son Mesaj: 15.10.2010, 14:50
  2. Türkiye’ de ve dünya’ da beslenme şekilleri
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan bsvr
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02.08.2009, 10:59
  3. Türkiye, ‘sağlık’tan sınıfta kaldı
    SAĞLIK forum içinde, yazan yelly
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 16.11.2007, 17:55
  4. Characterization of ‘‘Provola dei Nebrodi’’, a typical Sicilian cheese,
    Araştırma projeleri forum içinde, yazan t_dikmen
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 17.09.2007, 20:29
  5. Japon mimardan Fransa’ya ‘kağıttan köprü’
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan fatihalt
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 30.07.2007, 10:49

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed