2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Lisans Üye okhan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22 Feb 07

    Mesajları
    417
    Konuları
    215
    Eklentileri
    70
    Kredisi
    3530
    Harcanan
    0
    Kalan
    3530

    Standart "Ulusal Gıda Platformu" nihayet kuruluyor!

    Gıdanın patronlarına müjdeli haber
    "Avrupa Teknoloji Platformu-Yaşam İçin Gıda" başlığını taşıyan kurumsal oluşum Avrupa Birliği'nin (AB) önemli kozlarından biri. Türkiye bir benzerini yaratmak için epey uğraştı. Başta TÜBİTAK'a bağlı "Marmara Araştırma Merkezi" (MAM) olmak üzere, gıdayla ilgili çeşitli kuruluşlar çok emek harcadılar. Nedenini çözemediğim birtakım sorunlar nedeniyle çabalar bir türlü hayata geçmedi.
    Geçen hafta Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölüm başkanlarından Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Ötleş'le konuştum. Kısa süre içinde önemli mesafeler alınmış. Türkiye'de "Gıda Kimyası" alanında birkaç otoriteden biri olan Prof. Dr. Ötleş hemen müjdeyi verdi: Türkiye'de AB normlarına uygun "Ulusal Gıda Platformu" nihayet kuruluyor!
    Bu haberi ilk kez açıkladığını ifade eden Semih Ötleş, hızla gelişen projenin heyecanı içinde önemli vurgulamalar yaptı: Önce çeşitli üniversitelerden 7 bilimadamı kendi aralarında bir araya gelmişler. "Avrupa Teknoloji Platformu"nun son şekli incelenmiş. Yalnız bilimsel değil, hukuki nitelikler üzerinde de durmuşlar. Sonuçta "ulusal ölçekte" hızlı bir yapılanma kararı verilmiş.

    Ulusal Gıda Platformu denetim de yapacak
    Kurucuların amaçları üç temel bileşke etrafında şekilleniyor: Birincisi toplum bireylerinin sağlıklı beslenmeyle yaşam düzeyini yükseltmek, ikincisi gıdada tavizsiz kaliteyi ve güveni tesis etmek ve nihayet üçüncüsü de AB'nin etik kurallarına uymak!
    "Ulusal Gıda Platformu"nda kanaat önderleri, sanayiciler ve kamu otoritesinden temsilciler de bulunacakmış. Prof. Dr. Semih Ötleş gıda sanayiinin platform içinde fiilen yer almasının önemli olduğunu vurguluyor.
    Örnek aldıkları "Avrupa Teknoloji Platformları" 2000 yılında AB Lizbon Zirvesi'nde alınan kararlarla şekil kazanmış. Bu zirvede AB Çerçeve Programı dahilinde gıda sanayiinin desteği şart koşulmuş. Nitekim "Bilgi toplumunu sağlıklı beslenmeyle yaratmak" kaygısında olan çok sayıda sanayici şu anda Avrupa'da bu platformların aktif üyesiymiş!
    Anladığım kadarıyla ulusal gıda sektörünün sürdürülebilir gelişimi bu yapılanmadan geçiyor. Türkiye'de gıda konusunda rol alan tüm aktörlerin bu çatı altında buluşmasıyla elde edilecek temel yarar ise AB fonlarının böylesine bir platform gözetiminde verilmesi. Bir diğer fayda ise teknik yapılanma içinde gerçekleşecek "gıda güvenliği" çalışmaları. Genel kabule göre Türkiye'de gıdaların artık "mikrobiyolojik", "kimyasal", "fiziksel" risk taşımaması gerekiyor.
    "Ulusal Gıda Platformu" bana anlatıldığı kadarıyla yalnız teknik araştırmalar değil, sorumlu sivil toplum kuruluş mantığı içinde "üretim " ve "içerik" denetimleri de yapacak. Dahası, "gıda güvenliği" konusunda sektöre eğitim verecek, kongre ve seminerler düzenleyecek.
    Tüm bu özellikleriyle "Ulusal Gıda Platformu" bir anlamda "Ulusal Gıda Konseyi" gibi bir rol üstlenecek ve "AB'nin akredite kuruluşu" konumunda olacak.
    Tam bu aşamada Prof. Ötleş beklentilerini şöyle dile getiriyor: "Yakın bir tarihte ‘Pınar', ‘Unilever', ‘Ülker', ‘Sütaş', ‘Nestle', ‘Eti', ‘Danone' gibi ülkemizin onlarca endüstriyel markasını bu platforma katkı yapmaya davet edeceğiz. Böylece sanayi ve üniversite arasında sıkı bir işbirliği doğacak hem de dış âlemde sektörün gücünü elbirliğiyle artırmış olacağız."
    Anladığım kadarıyla dev bir kuruma dönüşecek "Ulusal Gıda Platformu" aynı zamanda dünya ölçeğinde Türk gıda sektörünün "bilimsel lobicilik" faaliyetini de yürütecek. Ben şimdiden kendilerine üstün başarılar diliyorum.


    "Ulusal Gıda Platformu"nun
    kurucuları kimler
    Projeyi ilk kez bana açıklayan Prof. Dr. Semih Ötleş, özellikle gıda içeriği konusunda uluslararası çevrelerce tanınan saygın bir bilimadamı. Gıdalarda meydana gelen kimyasal değişimlerin oluşturduğu patolojiler konusunda literatüre geçmiş önemli araştırmaları var. Sağlıklı beslenme konusunda yaptığı özgün çalışmalarla dünya bilim çevrelerinde hayli tanınıyor.

    6 akademisyen projede kurucu
    Kendisi dışında çeşitli üniversitelerden 6 seçkin akademisyen bu projede kurucu olarak yer almış. Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Vural Gökmen ve Prof. Dr. Hamit Köksel hemen dikkatimi çeken iki isim. Prof. Gökmen'i kızartılan ve kavrulan gıdalarda ortaya çıkan ve kansere neden olduğu düşünülen "akrilamid" maddesini yüzde 90'a varan oranda düşüren ilginç projesinden anımsıyorum. Galiba "TÜBİTAK Ödülü" almıştı. Prof. Köksel'i ise ekmekte bayatlamayı önleyen çalışmalarıyla hatırlıyorum.

    Bir diğer kurucu Prof. Dr. Feramuz Özdemir'in de gıda güvenliği konusunda oldukça ilginç çalışmaları var. Prof. Dr. Özdemir Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi.
    Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği'nden Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ise bildiğim kadarıyla TÜBİTAK bünyesinde üyelikleri olan değerli bir akademisyen. İTÜ'den Prof. Dr. Onur Devres ve ODTÜ'den Prof. Dr. Hami Alpas ise uluslararası başarıları olan ve bilhassa AB'nin gıda araştırmalarında rol almış iki değerli akademisyen.


    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    08 Jun 08
    Yaş
    55

    Mesajları
    55
    Konuları
    13
    Eklentileri
    6
    Kredisi
    305
    Harcanan
    0
    Kalan
    305

    Standart Cevap: "Ulusal Gıda Platformu" nihayet kuruluyor!

    Ah ah ah derim.
    "Ulusal Gıda Platformu" biraz hayal gibi geliyor. Neden diyeceksiniz. Projede yer alan hocalarımızın hepsini tanıyorum. Hepsi de çok değerli hocalarımız. Buna şüphe yok.
    Ancaaak Tarım bakanlığı desteğini almazlarsa sadece havanda su döverler. Çünkü gıda konusunda yetkili otorite Tarım Bakanlığı. Bu nedenle maalesef havanda su dövmeye devam edecekler gibi. keşke başarılı olsalar.

    Aşağıdaki linkte "ULUSAL GIDA KODEKSİ KOMİSYONU YÖNETMELİĞİ" ni bulacaksınız. Bu komisyonlarda üniversitelerden, özel sektörden pek çok kamu kuruluşundan kişiler vardır.

    http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/ulusal_gida.html

    Bu komisyonlarda kim güçlü ise orada sesini yükseltebiliyor ise genelde onun sözü geçer.
    Neden mi böyle olumsuz düşünüyorum. Çünkü İhtisas Alt Komisyonlarında görev aldım.

    Ama artık bazı şeylerin değişmesi lazım. Umarım başarırlar.

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. "Sıfır şeker" kola reklamına yasak
    Güncel Haberler forum içinde, yazan assolist26
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 04-09-2008, 11:37
  2. Türk Sağlık -sen: "269 Bin Gıda Işletmesi Denetimden Uzak"
    Güncel Haberler forum içinde, yazan ldpud03
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 02-09-2008, 11:07
  3. AB, gıda ihracatında, "aflatoksin" sorunu yüzünden Türkiye'yi 54 kez uyardı
    Güncel Haberler forum içinde, yazan Oğuz Pelikli
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 23-06-2008, 09:53
  4. "Temiz hava 20 yıl sonra şişede satılacak"
    DİĞER KONULAR forum içinde, yazan DİDO
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 05-06-2008, 21:00
  5. Bozuk linkler vb sorunlar için "Rapor Et"
    Duyurular forum içinde, yazan Oğuz Pelikli
    Yorum: 5
    Son Mesaj: 01-07-2007, 18:50

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed