2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 Nov 19
    Yaş
    34

    Mesajları
    2
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    12
    Kalan
    43

    Standart Un ve irmik üretimi proses sunumu

    : Un ve irmik üretimi proses sunumu
    : Pptx
    : MUSTAFA ANIL VURAL, VESİLE CANSU GEÇER, YUSUF İSLAM BAĞCI

    Un üretimi için hayati öneme sahip olan buğday canlıların beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Unun en önemli ham maddesi olan buğday mevsimsel dalgalanmalar ve kaliteli buğday arzında yaşanan sıkıntılardan dolayı maalesef belli bir oranda ithal edilmektedir. Türkiye de buğday üretim ve tüketim miktarları yıllar itibarıyla incelendiğinde buğday üretiminin tüketimini belli bir oranda karşıladığı görülmektedir. Ancak kaliteli buğday üretiminde tohum hastalık ve zararlılardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle un ve gıda sanayinin kaliteli buğday ihtiyacını karşılamak üzere önemli miktarda buğday ithalatı yapılmakta buda döviz kaybına neden olmaktadır. Ülkemiz tarım topraklarının yarısında hububat bu alanların üçte birinde de sadece buğday üretilmektedir.

    BUĞDAY UN ÇEŞİTLERİ
    Öğütme işlemi sonucu ayrılan kepeğin bir kısmı ve diğer yan ürünler ile protein değeri düşük buğdaylar hayvan yemi üretiminde kullanılır. Son yıllarda sıklıkla gündeme gelen yenilenebilir enerji kavramı kapsamında biyoetanol üretiminde de buğdayın kullanımına rastlanmaktadır.

    Besin Değeri
    Buğday unu, önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Gluten unu haricinde, buğday ununun tüm çeşitleri kalorilerinin %80’ini karbonhidrattan alırlar. Unun türüne bağlı olarak, proteinden gelen kalori yüzdesi %9–15 arasında değişir. (gluten hariç %45). Yağlardan gelen kalori ise %5’i geçmez. Buna ek olarak, yediğimiz her 1 tabak buğday unlu yemek 3–15 g besinsel lif ihtiyacımızı sağlar. Buğday unu, B vitamini, çinko, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, az miktarda sodyum ve diğer geçiş elementlerini içerir.

    Buğday unu Çeşitleri
    Beyaz Un: Endosperm kısmından elde edilir.
    Ekmek Unu: Sert ve yüksek proteinli buğdaylardan elde edilir. Protein miktarı %12 - %14 arasında değişir.
    Çok Amaçlı Un: Sert buğdaydan ya da sert-yumuşak buğday karışımından elde edilmekte olup kullanım alanı kek, kurabiye, bisküvi ve çeşitli hamur işlerini içermekte olup, adından da anlaşılacağı gibi oldukça geniştir. Bileşimindeki protein oranı %8 - %11 arasında değişir.
    Kek Unu: Keklerin yumuşak olmasını sağlamak için kek ununun protein değeri düşüktür ve buna karşılık nişasta oranı yüksektir. Bir başka deyişle protein oranı düşük yumuşak buğdaydan elde edilen una kek unu denir. Protein miktarı %7 - %9 arasında değişir.
    Hamur İşi Unu: Protein bakımından çok amaçlı un ile kek ununun arasındadır. Genel olarak yumuşak buğdaydan üretilir. Ama kraker, kek, kurabiye yapımında da bu un türü kullanılmaktadır. Protein oranı %8 - %9 arasında değişir.
    Fosfatlanmış Un: Kendiliğinden kabarma özelliğine sahiptir çünkü kabartma tozu ve tuz eklenerek üretilmiştir. Ekmek yapımında kullanılmaya çok uygun değildir. Daha ziyade bisküvi üretiminde bu un çeşidine başvurulabilir.
    Gluten Unu: Bileşimindeki protein oranı en yüksek olan undur buna karşılık içerdiği nişasta miktarı oldukça düşüktür. Protein miktarı %40 - %45 arasında değişmekte olan gluten unu yüksek oranda protein içeren yazlık buğdaydan elde edilir.
    İrmik: Sert yazlık bir buğday olan durum buğdayının endosperminin kabaca öğütülmesiyle elde edilir. Gluten bakımından zengindir. Zenginleştirilerek makarna ve kuskus üretiminde kullanılır. Ayrıca irmikten yapılan ekmekler de mevcuttur.
    Durum Unu: İrmiğin öğütülmesi ile elde edilir. Zenginleştirme yapılarak erişte ve şehriye üretiminde kullanılır.


    :
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      Dosya Boyutu : 1,83 MB (Megabyte)
      İndirme Sayısı : 6 Kez

    Konu Sorumlu Yönetici tarafından (11-12-2019 Saat 09:51 ) değiştirilmiştir.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    27 Nov 19
    Yaş
    34

    Mesajları
    2
    Konuları
    1
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    12
    Kalan
    43

    Standart Cevap: un ve irmik üretimi proses sunum slaytlar

    abi dosya indirmem gerek

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. irmik spesifikayon yardım...acil
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan bseyda
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 01-08-2019, 13:12
  2. İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL sunum
    İstatiksel Proses Kontrol forum içinde, yazan felix_leo
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 15-08-2012, 23:42
  3. ayran üretimi proses ve kalite planı
    Süt ve Süt Ürünleri forum içinde, yazan muhendis22
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 27-03-2011, 13:09
  4. Türk Gıda Kodeksi irmik tebliği
    Mevzuat, Kanun, Yönetmelik, Tebliğ, TGK vs. forum içinde, yazan ayse_jik
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 26-05-2010, 08:26
  5. Cezerye Üretimi (proses tasarım)
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan Sinan COSKUN
    Yorum: 36
    Son Mesaj: 23-03-2009, 16:22

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed