1 sonuçtan 1 ile 1 arası
Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni

Konu: Üzüm Pestilinin Üretimi, Özellikleri ve Tüketim Şekilleri

  1. #1
    Ümit ÖZTEK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Ümit ÖZTEK çevrimdışı Üyelik tarihi: 09.10.2008 Son online zamanı:

    Mesajları
    499
    Konuları
    107
    Eklentileri
    23
    Kredisi
    1193
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye

    Standart Üzüm Pestilinin Üretimi, Özellikleri ve Tüketim Şekilleri


    Üzüm Pestilinin Üretimi, Özellikleri ve Tüketim Şekilleri
    Sibel U.Parlak, Arsan Bilişli
    Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi
    Gıda Mühendisliği Bölümü /ÇANAKKALE
    ÖZET
    Pestil, yaygın olarak bastık adı ile de bilinen Doğu Anadolu’ ya özgü üzümden elde edilen
    geleneksel bir üründür. Üzüm şırasından elde edilen tatlı ürünlere şire adı verilmektedir.
    Üzümlerin en olgun ve tatlı olanları şire yapmaya elverişli olup, üzüm suyunun
    kaynatılmasıyla elde edilmektedir. Üzüm suyuna beyaz toprak katkısı yapılarak berrak olması
    sağlanmakta ve üzümün buruk tadı giderilmektedir. Durultulan üzüm suyunun içerisine
    buğdaydan üretilen nişasta katkısı yapılarak belli sıcaklıkta sulu muhallebi kıvamında ürün
    elde edilmektedir. Bu ürün temiz Amerikan bezi üzerine ince bir tabaka şeklinde serilerek
    kurutulup, pestil elde edilmektedir.
    Ülkemizde üretilen üzümlerin yaklaşık %30’ u sofralık, %37’ si kurutmalık, %30’ u pekmez,
    pestil, sucuk, şıra ve %3’ de şaraplık olarak değerlendirilmektedir.
    Pestil mükemmel bir enerji kaynağı olup, içerdiği vitaminler ve mineral maddeler bakımından
    önem kazanmaktadır. Mineral maddelerden demir, kalsiyum, fosfor, potasyum vitaminlerden
    de A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri bulunmaktadır.
    Pestilden içerisine fıstık veya ceviz, tarçın ve şeker katkısı ile üçgen şeklinde sarılarak
    "muska" adı verilen bir tatlı elde edilmektedir. Yine, kalın pamuk ipliğine tutturulmuş ceviz,
    fıstık ve badem üzerine nişasta ile kıvamlı hale getirilen üzüm suyu birkaç kez kaplanarak
    sucuk adı verilen tatlı bir ürün elde edilmektedir. Soyulmuş buğdayın öğütülmesi ve üzüm
    suyu ile pişirilmesi yoluyla tarhana veya kesme adıyla da bilinen bir diğer tatlı ürün elde
    edilmektedir.


    Devamı....

    Dosya Türü: pdf

    Dosya Şifresi:
    www.forumfood.net
          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 153.0 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 33 Kez





    pamukprenses bunu beğendi.



    Ümit ÖZTEK
    Food Engineer
    Gıda Mühendisi

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Üzüm Pekmezi Üretimi
    Şeker ve Şekerli Gıdalar forum içinde, yazan barisavci
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 27.03.2015, 15:26
  2. Tahıl Tüketim İlke ve Tüketim Türleri
    Bakliyat ve Kuru Gıda forum içinde, yazan semra-saü
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.10.2014, 21:11
  3. Üzüm Suyu Üretimi ve Faydaları
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan hoca
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 09.04.2012, 21:08
  4. çekirdeksiz kuru üzüm üretimi
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan ayşegül
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 21.03.2008, 16:04
  5. üzüm şarabı üretimi
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan ayşegül
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 29.11.2007, 13:42

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed