2 sonuçtan 1 ile 2 arası
Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 2 gönderen fatihalt

Konu: YEMEK FABRIKALARI ILE ILGILI GENEL KURALLAR:

  1. #1
    Yrd. Doç. Dr.
    Üyelik tarihi
    12 May 07

    Mesajları
    1948
    Konuları
    184
    Eklentileri
    1
    Kredisi
    55
    Harcanan
    0
    Kalan
    55

    Standart YEMEK FABRIKALARI ILE ILGILI GENEL KURALLAR:

    Madde: 79
    TARİFELER:
    a) Yemek Fabrikası: Sulu, susuz yemek, kebap, kızartma, pilav ve hamur mamul, tatlı, börek, makarna, komposto, salata gibi tabldot gıdalarının tekniğe uygun hazırlanıp, pişirildiği ve Özel kaplarla toplu tüketim yerlerine sevk edildiği işyeridir.
    b) İdare odası: Yöneticilerin, iş ve işçi işlemleri ile muhasebe ve diğer işletme faaliyetlerini yürüttükleri yerdir.
    c) Servis bölümü ve rampa: Üretimde kullanılacak her çeşit malzemenin fabrikaya alındığı, indirme yüklemelerin yapıldığı bölümdür.
    d) Yakıt deposu: Kullanılacak yakıtların muhafaza edildiği yer olup, havagazı ve doğal gaz kullanan fabrikalarda ihtiyaridir.
    e) Soğuk hava deposu: Isısı ayarlanabilen, et, sebze ve bir kısmi gıda maddelerinin muhafaza edildiği yerdir.
    Et deposu: Karkas, parça et, sakatat, tavuk, balık etlerinin uygun bicimde muhafaza edildiği bolumdur.
    Şarküteri deposu: Yumurta, sucuk, peynir ve margarin yağlar, turşu gibi gıda maddeleri ile pişmiş gıdaların muhafaza edildiği yerlerdir: (İşletmeci ister ise soğutma sistemli olabilir.)
    Sebze deposu: Gerek yazlık, gerekse kışlık sebze ve meyvelerin muhafaza edildiği yerdir. (İşletmeci ister ise soğutma sistemli olabilir)
    f) Depo (Kiler): Tuz, şeker, baharat ve kuru baklagiller ile un çuvallarının muhafaza edildiği dolap ve rafların bulunduğu bölümdür.
    g) Yemek hazırlama yeri: Yemek hammaddelerinin işlenerek pişirilmeye hazır hale getirildiği bölümdür.
    h) Yemek Pişirme Yeri: Ocak ve fırınların olduğu, pişirme işlemlerinin yapıldığı yerdir.
    i) Ön soğutma yeri: Soğuk olarak tüketime verilecek olan komposto, tarlı börek ve şerbetlerin soğuk depoya alınmadan önce ön soğutmaya bırakıldığı bölümdür.
    j) Yemek nakil el arabaları: Yemek kazanlarının bir yerden, bir yere taşınmasını veya nakil araçlarına bindirilmesini sağlayan araçlardır.
    GENEL OZELLIKLER:
    1. YEMEK FABRIKASI:
    a) Başka bir işyeri veya meskenle doğrudan ilişkisi bulunmamalıdır. Ayrıca, idare, servis bölümü, yakıt deposu, soğuk hava deposu, kiler, yemek hazırlama yeri, yemek pişirme yeri, ön soğutma yeri, bulaşık yıkama yeri, temizlik odası, personel odası gibi ayrı ayrı bölümlerden olacaktır.
    b) Yemek fabrikasında şehir suyu bulunmalı ayrıca su kesintilerine karşı 24 saat yetecek kapasitede ve akarsu sistemi ile bağlantılı yedek su deposu bulunacaktır.
    c) Yemek fabrikasında kullanılacak tüm kazan, tepsi, tava, sefer tası, yemek taşıma kapları, süzgeç, kevgir, kepçe, self takımı**ve muhafaza**kutuları paslanmaz çelik**olacaktır.
    e) Kullanılacak boş kazan ve diğer malzeme ile içinde yemek**bulunan bütün kaplar zeminden en az 50 cm yükseklikte bulundurulmadır. Bunun içinde sabit veya seyyar ayaklı sehpalar kullanılacaktır.
    f) Kepçe, süzgeç, kevgir, bıçak, satır gibi mutfak malzemeleri, duvara monteli veya**tavana tutturulmuş paslanmaz askılarla muhafaza edilecektir.
    g) Et çengel ve kancaları paslanmaz çelikten olacaktır.
    h) Yeterli sayıda ağzı kapalı madeni**veya plastik çöp kapları bulunacaktır.
    İ) Fabrikanın tüm bölümlerinde sinek, hamamböceği, fare benzeri haşaratın girmesini**önleyecek**tedbirler alınacaktır.
    j) Bütün bölümlerde yeterli aydınlatma ve aspiratörlü havalandırma tertibatı bulunacaktır.
    k) Zemin sularının tahliyesini sağlayacak kanalizasyon ve**fosseptiğe bağlı yeter sayıda ızgaralı sifon sistemi bulunmalıdır.
    l) Yemek fabrikalarında yangın ve iş güvenliği ile ilgili her türlü tedbir alınacaktır.
    m) Yemek**fabrikasında yangın**ilk yardım dolabı ve malzemesi (turnike, plaster,gazlı bez, sargı bezi, pamuk, tendürdiot, oksijenli su, ağrı kesici, plastik steril enjektör, yanık merhemi, rivanol süllüyon) bulunacaktır.
    n) Çalışanların sari ve salgın hastalıklardan sağlam olduklarına**dair sağlık raporu alınacaktır, bu rapor üç ayda bir sağlık kuruluşunda vize ettirilecektir.
    o) Çalışan işçiler daima temiz tutulan iş elbisesi**veya iş gömleği giyeceklerdir.
    p) Çevre kirliliğini önleyecek tüm tedbirle alınacaktır.
    q) Bu gibi yerler, yatakhane ve mesken olarak kullanılamaz, gıda maddelerinin sıhhi vasıflarını her hangi bir suretle bozulabilecek başka şişlere tahsil edilemez.
    2-İDARE ODASI :
    Tam bölme ile diğer ünitelerden ayrılmış olup, tüm hizmetleri karşılayacak büyüklükte olacaktır.
    3-YAKIT DEPOSU:**
    Fabrikanın ihtiyacı olan yakıtı muhafaza edilecek yeterli hacimde, diğer bölümlerden tamamen ayrılmış ve muhafazalı olmalıdır.**
    4- SERVİS BÖLÜMÜ:
    a) Yemek fabrikasının imalatla ilgili bölümleri bir birinden farklı katlarda ise bu katlar arasında çalışan yük asansörleri bulunacaktır.
    b) Servis içinde, kullanılan yeteri kadar yemek nakil taşıtı bulunacak ve bu taşıtların iç zemini, duvar ve tavanı paslanmaz metalle kaplı olacaktır. Yıkama sularlının ve buharın tahliyesini sağlayan su olukları ve havalandırma sistemi bulunacak, toz girmesi önlenecektir.
    5-SOĞUK HAVA DEPOSU:
    a) Karkas ve parça et, sebze şarküteri malzemesi ve pişmiş mamullerin muhafazasını sağlayacak her biri diğerinde bağımsız**bölümler halinde olacaktır.**
    b) Depo iç zemini, yıkama sularının kolayca tahliyesini sağlayacak eğimde, pürüzsüz bir malzeme ( seramik, mozaik, karo vb) ile kaplanmış olacak kanalizasyona bağlı ızgaralı sifonlar bulunacaktır.
    c) Deponun tüm bölümlerinde paslanmaz metalden yapılmış yeteri kadar raf ve et çengeli bulunacaktır.
    6-KİLER:**
    a) Rutubete karşı her türlü tedbirler alınmış olacak diğer bölümlerden tam ve muhafazalı şekilde bir bölme ile ayrılacaktır.
    b) Zeminde alışıp ızgaralar bulunacak, gıda maddeleri ( un, bulgur,nohut, fasulye vb.) duvara temas etmeyecek şekilde bunların üzerinde istiflenecektir.
    c) Havalandırma için yeterli miktar ve kapasitede aspiratör bulunacaktır.************************************* *********************
    7) YEMEK HAZIRLAMA YERİ
    a) Et, sebze ve hamurlu gıdalar için ayrı ayrı hazırlama tezgahları bulunacaktır.
    b) Tezgahlar, zeminden en az 80 cm. yükseklikte olacak, tezgahların üzerleri fayans, mermer, paslanmaz metal vb. gibi kolay yıkanabilir_malzeme ile kaplanacaktır.
    c) Tezgahların uygun yerlerinde yeter sayıda musluk ve lavabo bulunacaktır.
    d) Et ve sebze için ayrı ayrı, yeter sayıl ve büyüklükte hazırlama kütükleri bulunacak, bunlar ahşap, polyemit vb. malzemeden yekpare olacak, çatlak ve budak deliği bulunmayacaktır.
    e) Et hazırlama tezgahının uygun bir yerinde elektrikle çalışan et kıyma makinesi bulunacaktır.
    f) Pişirmeye hazırlanan et ve sebzeler emaye çinko veya paslanmaz çelik kaplarda muhafaza edilecektir.
    g) Otomatik hamur karma makinesi bulunacak ve hamur kapları temiz bezle örtülü olacaktır.
    h) Hamur hazırlama bölümünde kullanılan elek, oklava, merdane gibi aletler özel raflarında muhafaza edilecektir.
    8) PİSİRME YERİ
    a) Pişirme ocakları sabit olmalı ve gaz yakıtla çalışmalıdır.
    b) Ocakların üstünde, bacaya bağlı aspiratörlü davlumbaz olacaktır.
    c) Soğutularak muhafaza edilecek gıdalar için ön soğutma yeri bulundurulacaktır.
    9) BULASIK YIKAMA YERİ
    a) Akar sıcak su için kazan ve brülörlerden oluşan merkezi ısıtma sistemi veya yeterli sayıda sanayi su ısıtıcıları (Şofben) bulunacaktır.
    b) Yeterli sayıda soğuk ve sıcak su musluğu veya bataryası bulunacaktır.
    c) Zeminden en az 50 cm. yükseklikte olmak üzere yıkama sularının süzülmesi ve temiz kapların bekletilmesi için seyyar veya sabit sehpa, ızgaralı raflar bulunacaktır.
    10) PERSONEL**BÖLÜMÜ
    a) Personel için ayrı bir giriş kapısı bulunacaktır.
    b) Bay ve bayan personel ayrı bolümde ihtiyaca cevap verecek kadar wc. banyo kabini, tuvalet taşı, klozet, pisuar bulunacaktır.
    C) Çalışan personelin adedi kadar soyunma dolabı bulundurulacaktır.
    d) Personel ihtiyacının karşılayacak şekilde dinlenme bölümleri bulunacaktır.

    nawemiqe ve janset16 bunu beğendiler.

    •    Alt 06-02-2007'den beri

      Advertising

      advertising
      Mesajları
      1
      Konuları
      0
      Eklentileri
      0

        
       

  2. #2
    Yeni Üye
    Üyelik tarihi
    18 Oct 15
    Yaş
    32

    Mesajları
    10
    Konuları
    1
    Eklentileri
    0
    Kredisi
    5
    Harcanan
    0
    Kalan
    5

    Standart Cevap: YEMEK FABRIKALARI ILE ILGILI GENEL KURALLAR:

    konuyu çok iyi özetlemişsiniz emeğinize sağlık

Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. yemek üretimi ile ilgili bazı sorular
    Ürün ve Üretim Konusunda Destek forum içinde, yazan b.gokgoz
    Yorum: 3
    Son Mesaj: 07-03-2008, 15:29
  2. UN FABRIKALARI EKMEK FIRINLARI-EKMEK SATIŞ YERLERI
    Temel Kavram ve Bilgiler forum içinde, yazan fatihalt
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 03-08-2007, 22:11
  3. UYULACAK KURALLAR
    OHSAS 18001 forum içinde, yazan sokol500
    Yorum: 6
    Son Mesaj: 01-07-2007, 12:16
  4. Altın kurallar
    Slaytlar forum içinde, yazan engineer
    Yorum: 7
    Son Mesaj: 09-06-2007, 14:00

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed