Turşunun pek çok çeşidini tatmışsınızdır. Peki ya yumurta turşusunu denediniz mi? Yumurta turşusu, değişik damak tadı*na sahipseniz eğer tadına bakılmaya değer.

Tüm dünyanın fenomeni olan tur*şular bilindiği üzere sofralarımı*zın geleneksel lezzeti. Turşunun pek çok çeşidini tatmışsınızdır. Peki ya yumurta turşusunu denediniz mi? Yumurta turşusu, değişik damak tadı*na sahipseniz eğer tadına bakılmaya değer.

Dünya?da kaç çeşit turşu olduğu hak*kında net bir bilgi ne yazık ki bulun*mamaktadır. Belli ki dünyadaki turşu çeşidini saymakla kimse uğraşmamış. Kaynaklar, ilk turşunun M.Ö 4 bin yı*lında Mezopotamya?da kurulduğunu göstermektedir. Yumurta turşusunu kim bulmuştur diye soracak olursa*nız anonim haline gelmiş bir lezzet. Kıbrıs?ta çok tercih edilse de özellikle İngiltere?deki sofraları süslüyor.

Size tanıtacağım bahsi geçen yumur*ta turşunun varlığını çoğu insan belki de bu yazıyla öğrenecek. Yumurtanın kokusuna bile tahammül edemiyor*sanız bu turşuyu seveceğinizi düşün*müyorum açıkçası?

Kıbrıs?ta bıldırcın yumurtası turşusu sofralarda meze olarak çıkıyor karşı*mıza. Tavuk yumurtasıyla yapılan tur*şu çesidi de ülkemizdeki turşucuların vitrininin gözbebeği. Sevmeseniz de uygulayıp yemenizde fayda var. Sirke, tuz ve yumurtanın bir araya gelmesiy*le ortaya çıkan bu turşu çok iştah ka*bartmasa da farklı damak zevki olan*lara hitap etmekte. Ayrıca İngiltere?de pub?ların değişmez mezesi haline gelen yumurta turşusu son yıllarda moda olması da dikkatleri üzerine çe*kiyor. Tazesini tüketmek varken niye turşusu? diye bir tepki vermeniz çok da normal aslında.

Ayrıca yumurta turşusu tok tutma özelliğinden dolayı Ramazan ayla*rında yenmesi uzmanlarca öneril*mektedir. Turşuculardan edindiğimiz bilgilere göre, görünüm açısından tercih edilen bir tür, yumurta turşusu. Turşunun tadı nasıl diye soracak olur*sanız deneyen biri olarak, dışı sirkenin verdiği ekşilikten nasibini almış. Eğer ekşiliğinden rahatsız olursanız soğuk suya tutarak bu ekşilikten kurtulabilir*siniz.

Nasıl tüketilir sorusuna gelecek olursak;

Amerikalılar yumurta turşusunu sade olarak tüketmektedir. Öneri olarak, salatalarınıza ve soğuk aperatiflerinize süs amaçlı eklemeyi öneririm.

Nasıl yapılır sorusunu sizlerden duyar gibiyim?

Haşlanan yumurtalar soyulduktan sonra bir kavanoza konur. Üstüne sirke, acı kırmızı biber, şeker, tuz ve suyla hazırlanan salamura dökülür. Üç gün bekletildikten sonra yenir. Yu*murtalarda pembemsi bir renk oluş*turmak isterseniz pancar ilave ederek harika renkte yumurta turşusu elde edebilirsiniz.

?Bu turşuyu nerde bulurum ?un ce*vabı ise, hemen hemen her turşu*cunun vitrininde bulmanız mümkün. Ama annelerimizin eli kanda bile olsa kışa hazırladıkları turşuları yapması da yemesi kadar lezzetli. Fırsatınız varsa yapın derim.

Yumurta turşusu tüketenler için bir alarm devreye giriyor...

Uzmanlar, yumurta turşusunun 15 günde tüketilmesini önermektedir. Çünkü fazla bekletilmesinin zehirleye*bileceği kanaatindeler.