2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    mentol - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    mentol çevrimdışı Üyelik tarihi: 07.10.2007 Son online zamanı: 20.09.2012

    Mesajları
    167
    Konuları
    122
    Eklentileri
    7
    Kredisi
    355
    Harcanan
    0
    Kalan
    355

    Standart zeytin ve zeytin yağı seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar

    zeytin ve zeytin yağı

    Zeytin Ve Zeytinyağı Seçiminde Bazı Önemli Noktalar:
    Yağ sırayla göz, ağız, gırtlak sınavından geçmelidir.
    Zeytinin tadına, kokusuna, rengine ve dokusuna, zeytinin olgunluk durumu, çeşidin özelliği, uygulanan işleme metodu gibi faktörler etki eder. İdeal bir yağlı zeytinde dikkat edilecek konular aşağıdaki başlıklar halinde özetlenebilir.
    1.YAĞI SIZMA : Zeytinyağının hazırlanışında en makbul olan sıkma usulüdür. Özel seçilmiş zeytinlerinden soğuk presle elde edilir ve özel tadımcılar tarafından denenerek diğer zeytinyağlarından ayrılır. Asit oranı %1'den azdır. Genzi yakmaz. Rafine edilip inceltilmemiş,içindeki tabii lezzet yok edilmemiştir. İster salatanızın üzerinde gezdirin, ister kahvaltıda keyifle ekmeğinizi batırın. Bu özel lezzetten ağzının tadını bilenlerin vazgeçmesi bir müddet sonra mümkün olmayacaktır.

    .......................

    Şifre:www.forumfood.net

          Dosya Şifresi : www.forumfood.net
      (Şifre alanına linki yazın. Link şifredir!)
      Dosya Boyutu : 39.8 KB (Kilobyte)
      İndirme Sayısı : 36 Kez






  2. #2
    Şengül PARLAK - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Şengül PARLAK çevrimdışı Üyelik tarihi: 22.02.2007 Son online zamanı: 29.05.2019

    Mesajları
    1234
    Konuları
    134
    Eklentileri
    42
    Kredisi
    2225
    Harcanan
    Onursal Üye
    Kalan
    Onursal Üye
    Yazıda
    YAĞI SIZMA : Zeytinyağının hazırlanışında en makbul olan sıkma usulüdür. Özel seçilmiş zeytinlerinden soğuk presle elde edilir ve özel tadımcılar tarafından denenerek diğer zeytinyağlarından ayrılır. Asit oranı %1'den azdır. Genzi yakmaz. Rafine edilip inceltilmemiş,içindeki tabii lezzet yok edilmemiştir. İster salatanızın üzerinde gezdirin, ister kahvaltıda keyifle ekmeğinizi batırın. Bu özel lezzetten ağzının tadını bilenlerin vazgeçmesi bir müddet sonra mümkün olmayacaktır.
    GENZİ YAKMAZ ibaresi bana sorarsanız yanlış aşağıda verdiğim açıklamada bunun nedenini çok güzel açıklamışlar. Erken hasad zeytinin yağı genzi yakar. Olgunlaşmamış ve antioksidan değerleri yüksek olan zeytinlerden üretilmiş yağlar en değerli yağlardır. Genzi yakma olayı yüksek yağlar günümüzde de tüketici tarafından makbul görülmüyor. Bu tamamen alışkanlık meselesi. Alışkanlığı bu yönde geliştirmiş kimse de (Ben gibi) başka çeşit zeytinyağını tüketemiyor.

    Profesyonel tadımcılar, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nin (International Olive Oil Council) belirlemiş olduğu standard bazı tanımlara göre, her bir örneğe 10 veya 5 üzerinden not verirler. Bu tanımlardan bazıları, zeytinyağının tadı ve kokusuna ilişin olumlu ya da olumsuz nitelendirmelerdir. Olumsuz nitelendirmeler, ekşi, sirkemsi ya da şarabımsı, küflü (küf kokulu), ransid ve yanık gibi; olumlu nitelendirmeler ise, meyvemsi, acı, yakar (yağın gırtlaktan geçişinde) ve badem, elma, tatlı gibi diğer özelliklere aittir. Olumsuz özelliklerine ait notlardan her hangi biri, 10 üzerinden 2.5'i geçmemelidir. Aksi halde, bu yağ elenir.

    Yağdaki acılık hakkında:

    Taze sıkılmış zeytinyağı, meyvenin çok yoğun tadını ve kokusunu içerir. Zeytinyağı gırtlağınızda hafif bir acılık bırakabilir (hatta bu acılık öksürmenize bile neden olabilir). Zeytinyağı ile yeni tanışan birini şaşırtacaktır, ama bu tür acılık (boğazı hafifçe yakan acılık) zeytinyağında istenen (olumlu) bir özelliktir. Nisbeten acı olan zeytinyağı daha fazla fenol (phenol) içerir ve daha uzun zaman beklemeye dayanır.

    Kaynak:http://www.bafayag.net/tr/tadim.html


Advertising

Advertising

Benzer Konular

  1. Turşu Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
    Meyve, Sebze ve Türevleri forum içinde, yazan Özge OYBAK
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 14.02.2014, 13:49
  2. gıda işlemede dikkat edilmesi gereken hususlar ve tesislerin taşıması gereken özellik
    Ders Ödev ve Raporları, Staj Raporları forum içinde, yazan bsrsrc
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 22.05.2010, 13:57
  3. Beslenme ilkelerinde dikkat edilmesi gereken hususlar...
    Perakende Sektörü forum içinde, yazan ismaileri
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 26.10.2009, 14:56
  4. yemek hizmetinin başarılı olabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar
    Hazır Yemekcilik - Catering forum içinde, yazan mentol
    Yorum: 1
    Son Mesaj: 12.03.2008, 22:55
  5. Çayın Faydaları ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
    Alkollü ve Alkolsüz İçecekler forum içinde, yazan Gülsel ŞEN
    Yorum: 0
    Son Mesaj: 21.09.2007, 17:04

Bu Konudaki Etiketler

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


HAKKIMIZDA

    GIDA GÜNDEMİ 2007 YILINDA FORUMFOOD.NET İSMİ İLE YOLA ÇIKMIŞ, BUGÜN 150 000 İN ÜZERİNDE ZİYARETÇİ SAYISI İLE SEKTÖRE HİZMET ETMEKTEDİR.

TAKİP EDİN

Twitter Facebook youtube Flickr RSS Feed