ZEYYTİNYAĞI ÜRETİMİ


Üretim akım şemaları:

hammadde yaprak ayırıcı yıkama malaksasyon dekantasyon

ambalajlama dolum filtrasyon separasyon

Kasım ile mart ayları arasında hasat edilen zeytinler işletmeye getirilir. İşletmeye gelen zeytinler zeytin haznesine dökülür. Zeytinler taşıyıcı paletler yardımıyla buradan alınarak yaprak ayırıcıya taşınır. Burada zeytinler yapraklarından ayrılır ve yapraklar dışarı atılır. Aksi takdirde parçalama sırasında yaprak, dal gibi yabancı unsurlar yağın tadının acılaşmasına ve lezzetinin azalmasına neden olmaktadır. Yapraklarından temizlenen zeytinler yıkama makinasına gelerek basınçlı su yardımıyla dokuya zarar verilmeden yıkanarak temizlenir. Yıkanan zeytinler kırıcı elevatör ile kırıcıya nakledilir. Zeytinler dakikda 3000 devirle çalışan çekiç ile kırılır. Zeytinlerin ezilme aşamasında sıcaklık 30 derece civarındadır. Çünkü yüksek sıcaklık yağın bozulmasına neden olmaktadır. Ezilen zeytinler malaksörde hamur haline getirilir. Böylelikle yağ damlacıklarının bir araya gelerek büyük damlalar oluşturması ve yağ-su emülsiyonunu kırarak yağın serbest hale gelmesi sağlanır. Elde edilen hamur, 8 adet göz bulunan malaksör gövdesine homojen olacak şekilde dağıtılarak yağ yüzdesinin artırılamsı sağlanır. Gözlerde bekletilen hamur pompa yardımıyla dekantöre verilir. Dekantörde katı ve sıvı faz birbirinden ayrılır. Burada pirina ve yağ ayrılır. Yalnız yağda karasu bulunduğu için bu işlem basamağından sonra yağ separatöre gönderilerek yağ ve karasu da ayrılır. Buradan alınan yağ asitlerine göre sınıflandırılırak tanklara alınır. Tanklarda 18 derecede depolnır. Berraklığı sağlamak için bu sıcaklıkta tutlulur. Sıcaklığı sabit tutmak için borular kullanılır. Kışın sıcak, yazın soğuk hava verilerek sıcaklığın sabit tutulması sağlanır. Tankın altından posa oluşması durumunda alınır. Daha sonra yağ filtre edilerek ambalajlanır.
Dekantörden çıkan pirina da farklı bir yere alınarak bekletilir. İklim koşullarından yararlanılarak sıcak havada kurutulup yakıt olarak kullanılabilmektedir.